PRESSE

Et underlig klimadrama

ANMELDELSE: Teater Playroom gir oss sterke menneskemøter i en usikker tid.

Skrevet av EDVARD GRANUM DILLNER

Foto: FRANZ VON DER LIPPE

 

«Klimadrama»
  • Teaterstykke skrevet og framført av friteatergruppa Teater Playroom
  • Ble vist i Oslo under Klimafestivalen § 122 mellom 18. og 28 januar
  • Skrevet av Lisa Smith Walaas og Merete M. Stuedal
  • Regi: Maria Mørkrid
  • Skuespillere: Valentina Alexeeva, Emilie Mordal, Fridtjof Tangen og Marlene Pedersen Chauviere.

For tredje gang arrangeres Klimafestivalen § 112. Festivalen har et rikt program og foregår parallelt rundt om i landet. Vi er på Sentralen i Oslo for å se Teater Playroom spille forestillingen «Klimadrama», et stykke de har laget selv.

Vi går inn i det som pleide å være et hvelv, på Sentralen. Rommet er mørkt, i en spot på gulvet ligger en jente. Fra hver side i rommet kommer to nye skikkelser til syne. De kjenner ikke hverandre, de virker forvirrede.

En postapokalyptisk stemning kommer sigende

En postapokalyptisk stemning kommer sigende, da vi får en anelse om hva som kan ha skjedd, uten å helt kunne sette fingeren på hva det er.

I en annen kant av rommet gjør en jente et forsøk på å pleie en plante. Hun kretser rundt den og strør om seg med alle slags lovord. Når både hun og planten trenger det lille av vann som er til rådighet, blir jentas kjærlighet til planten satt på prøve.

Teater Playroom lykkes i å dra tilskueren inn i forestillingen. Store søppelsekker kommer ramlende ned fra oven. Avfallet sklir ut på gulvet, ut mot publikum, som sitter på hver sin side av det som utspiller seg midt i rommet. Lukten av søppelet siver ut i rommet og når tilskuerne.

Det er mye symbolisme, mye underlig. Menneskene roter rundt i søpla, i sin egen ruin og katastrofe, plukker opp ulike objekter.

Underveis blir det vist små klipp der skuespillerne snakker om spørsmål som «hva gjør du og familien din for klimaet» og «ofrer du noe»? Grepet fungerer bra som et skritt tilbake, der skuespillerne snakker om miljø og klima i en gjenkjennelig hverdagssituasjon.

Mot slutten oppstår et møte mellom de to parallelle historiene. Stykket beholder en mystisk stemning helt til slutten. Hvor er vi? Og når? Det er ingen tung pessimisme som blir formidlet, men heller ingen stor optimisme.

“Om det er én ting Teater Playroom har klart, er det å få oss til å tenke.”

Om det er én ting Teater Playroom har klart, er det å få oss til å tenke. Vi har fått oppleve mennesker på nært hold, mennesker som forsøker å navigere seg gjennom en kompleks og ugjennomtrengelig verden. En verden der vi føler oss så fremmedgjorte, så fjerne fra å kunne være i stand til å ta de grepene som er nødvendige. En verden vi alle kan kjenne oss igjen i.

 


 

– Vi skal vise hvor kult teater er!

Ungdom renner ikke ned dørene på Oslos teaterscener. Det vil tre syttenåringer gjøre noe med.


Anette Woodword, Maria Carlsson og Maria Mørkerid brenner for teateret. Med stykke «Girl, Interrupted» ønsker de å vise andre ungdommer hvorfor.

Tøyen: – Ikke mange unge går for å se teater lenger. Det skal vi endre på. Vi skal vise hvor kult teater kan være, sier Anette Woodword.

Sammen med Frognerboer Maria Mørkrid og Maria Carlsson fra Tøyen startet de tre sytten år gamle jentene derfor en egen teatergruppe med støtte fra Oslo Teatersenter.

Tøft miljø

– Skuespilleryrket er et tøft miljø og det er ikke mange tilbud å velge blant. I stedet for å vente på at noen skal «redde» deg, må man prøve å skape noe selv. Det har vi tatt på alvor, sier Mørkerid.

Gruppa, som lyder navnet Teater Playroom, plukker i disse dager ut skuespillere til stykket «Girl, Interrupted», basert på boken og filmen med samme navn.

– Dette er noe som ikke har blitt gjort før og jeg tror unge blir mer interessert av den grunn. Dessuten vil vi vise at du ikke trenger å være Nationaltheatret for å lage bra teater, forklarer Mørkrid.

Angriper tabuer

«Girl, Interrupted» handler om en ung kvinnes opphold på et amerikansk mentalsykehus på 60-tallet. Selv er jentene opptatt av å få bukt med tabuene rundt psykiske problemer.

– Det er et sårt tema blant unge mennesker også, men det er viktig å sette sykelyset på psykiske lidelser, sier Woodword, som også kan fortelle at de skal kontakte fagpersoner på området underveis i arbeidet med stykket.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig lærerikt både for oss som skuespillere og for publikum., mener Mørkrid.

Nylig holdt de tre jentene audition i Oslo Teatersenters lokaler i Hovinveien. Responsen var det ingenting å si på: Rundt 70 ungdommer i alderen 15 til 23 år tok turen til teatersenteret for å kjempe om en plass i forestillingen. På Facebooksiden har amatørgruppa rundet 90 medlemmer.

SE BILDER OG INTERVJU FRA AUDITION HER!
– Vi er overlykkelige over at så mange har meldt seg på audition. Nå begynner jakten på de 10 som skal spille i stykket sammen med oss, sier Woodword spent.

 


Gateteater for 130 barn

Bilfri dag i Møllegaten

Forrige uke ble Europeisk mobilitetsuke arrangert i Tønsberg. Avslutning på uka var Bilfri dag hvor rundt 130 barnehagebarn fikk se teatergruppa Playroom spille scener fra boken “Hvis det ikke fantes biler” av Hilde Hodnefjeld. Gateteaterforestillingen med de fire skuespillerne lot barna være med i forestillingen ved å blant annet tegne med kritt i gaten.

 

Fremtidens bruk av bygater

Forestillingen var en del av programmet under Bilfri dag i Tønsberg sentrum. Bilfri dag blir arrangert i store byer verden over og målet er å gjøre folk mer bevisst på sin egen bilbruk, og få dem til å tenker over om de faktisk kan klare seg uten bil en dag.

– Vi ser at kampanjen har skapt engasjement blant innbyggerne i Tønsberg. Vi er fornøyd med det vi har fått til på kort tid og det har vært en bratt læringskurve. Det er mange som er flinke til å reise miljøvennlig og vi håper at denne uken har gjort at enda flere velger miljøvennlige alternativer når de reiser! Alt i alt har det vært en positiv opplevelse å være med på Europeisk mobilitetsuke, sier prosjektleder Ann Kristin Solheim Våkråk.

I Tønsberg sentrum ble nedre del av Møllegaten stengt av for å vise hvordan fremtidens bruk av bygater kan se ut. Gaten ble fylt opp med forskjellige aktiviteter, en kunne prøve en el-sykkel fra Hesby Sport, spille biljard i gata, slå av en hyggelige kaffeprat om byutvikling i et grønt perspektiv eller være med på Pokemon Go-tur. Dagen startet med at ansatte fra Vestfold fylkeskommune og Tønsberg kommune delte ut gratis kaffe og informasjon til de flinke folkene som syklet eller gikk på innfartene til Tønsberg.

Miljøvennlige transporttilbud

Europeisk mobilitetsuke arrangeres hvert år mellom 16. og 22. september og har som mål å oppmuntre europeiske kommuner til å lansere og fremme bruk av miljøvennlige transporttilbud og få publikum til å prøve ut alternativer til bilkjøring. Årets tema er “Reis smart. Det lønner seg.” Ideen er å oppmuntre folk til å tenke gjennom hva transport koster dem og samfunnet, og så velge den reisemåten som er mest kostnadseffektiv både for dem selv og for samfunnet.

 


 

%d bloggers like this: